Zo min mogelijk naar een tandartsenpraktijk

Als er gekeken wordt naar mensen met een laag sociaal-economische status dan poetsen zij minder vaak hun tanden, bezoeken minder vaak een tandartsenpraktijk en hebben een minder gezonde voedingsstijl dan mensen met een hoger sociaal-economische status. Mondzorg moet laagdrempeliger worden in de toekomst. Dit is alleen niet het enige wat belangrijk is, educatie over een gezonde voeding speelt ook een grote rol bij het verminderen van gaatjes. 

Voeding heeft invloed op gaatjes 

Er ontstaan geen gaatjes zonder bacteriën in tandplak. Bacteriën hebben namelijk voeding nodig om te kunnen overleven. De voedingsbron van bacteriën in de mond zijn suikers. Zodra je dus meer producten eet of drinkt waar veel suikers in zitten zal ervoor zorgen dat er sneller gaatjes ontstaan in je mond. In frisdrank zitten al helemaal veel suikers. Dit loopt al snel op naar drie of vier suikerklontjes per glas. Dan hebben we het nog niet over een flesje AA gehad, hier vind je maar liefst 14 suikerklontjes in terug. 

Wat gaatjes veroorzaakt 

Als je niet graag naar een tandartsenpraktijk gaat dan moet je letten op wat je drinkt en eet. In voeding en drinken zit allemaal suikers en zuren, deze veroorzaken gaatjes, verkleuring en tanderosie van je tanden. Deze zuren zitten in fruit, snoep en frisdrank. Deze producten worden vooral door veel tieners gedronken. Veel jongeren zijn zich niet bewust van wat er allemaal van belang is voor een goede mondgezondheid. Als je niks doet aan tanderosie dan kunnen deze zuren je tandglazuur en op een gegeven moment zelfs het blootliggende tandbeen oplossen. 

Hoe verbeter je jouw mondgezondheid?

Als je bij een tandartsenpraktijk langst bent geweest zullen ze je aanraden om je gebit minimaal twee keer per dag te poetsen en de ruimte tussen je kiezen en tanden één keer per dag te reinigen. Suiker en zetmeelrijke producten bevorderen de groei van de bacteriën die zorgen voor gaatjes. Het is dus verstandig om minder producten te eten waar dit in zit. Voldoende vitamines en mineralen zorgen voor een sterk gebit. Je hebt vitamine D nodig voor sterke botten en tanden dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam calcium kan opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *