Welke mondkapjes worden gebruikt door zorgmedewerkers

virus corona

Er wordt veel verschillende zorg gegeven in Nederland waardoor niet eenduidig vast te stellen is welke mondkapjes het beste zijn voor een zorgmedewerker. Maar er zijn 2 soorten mondkapjes die het meeste in de zorg worden gebruikt. Zo zijn er de adem beschermingsmaskers en de chirurgische mond-neusmaskers. De adem beschermingsmaskers zijn in 3 klassen onder te verdelen; FFP1, FFP2 en FFP3. Hoe hoger het getal, hoe beter de bescherming. Deze mondmaskers beschermen de persoon die deze draagt. De FFP1 en FFP2 mondmaskers zijn nu ook beschikbaar voor mensen die niet in de zorg werken. De chirurgische mond-neusmaskers worden gebruikt om de patiënt of cliënt te beschermen tegen virusdeeltjes. Deze medische mondmaskers hebben de aanduiding type I, II en IIR. De laatste is uitsluitend bedoeld voor zorgmedewerkers.

Hoe wordt het coronavirus, COVID-19 overgedragen?

Wanneer mensen praten, hoesten of niezen worden druppeltjes verspreid. Het coronavirus wordt door deze druppeltjes verspreid. Wanneer je deze druppeltjes inademt kun je besmet worden met het coronavirus. Omdat deze druppeltjes snel op de grond vallen is het belangrijk om op 1,5 meter afstand van iemand te blijven. Ook door handcontact kunnen de druppeltjes worden overgedragen. Niet voor niets is er een verbod op handen schudden. Er kunnen druppeltjes zitten op alles waar mensen met handen aanzitten. Denk hierbij aan winkelwagentjes of mandjes, deurklinken, knopjes op palen bij een oversteekplaats en liftknoppen. Regelmatig je handen wassen is het dringende advies.

Welk mondkapje of mondmasker is geschikt om te dragen in openbare ruimtes

Het is wettelijk verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar om in openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Het voorschrift is dat er minimaal een civiel mondkapje wordt gedragen. Een civiel mondkapje of mondmasker heeft geen keurmerken. Je kunt deze, voor civiel gebruik bedoelde mondkapjes of een medisch mondmasker kopen. Een medisch mondmasker is wel voorzien van een keurmerk. Wanneer je mondkapjes of mondmaskers besteld via internet zie je gelijk waartegen of waarvoor het mondkapje of mondmasker bescherming biedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *