Wat zijn de risico’s van fijnstof?

Regelmatig horen we in de media berichten opduiken over luchtvervuiling. Daarbij valt het op dat er veelal wordt gesproken over verschillende vormen van vervuiling. Eén van deze vormen is het fijnstof. Ondanks het feit dat we het niet zien is het wel zo dat ze behoorlijk schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Dit geldt niet in het minst voor mensen die lijden aan long- en hartklachten. We kunnen vaststellen dat er door de jaren heen steeds meer veroorzakers bij zijn gekomen van fijnstof. Wil je hier graag meer over te weten komen en zou je graag willen ontdekken wat nu exact de belangrijkste risico’s zijn van fijnstof? Lees dan vooral snel verder!

Wat is fijnstof?

We kunnen fijnstof vooral bestempelen als een verzamelnaam voor allemaal kleine deeltjes die in de lucht zweven. Fijnstof is dan ook een vorm van luchtvervuiling. Er zijn behoorlijk wat verschillende veroorzakers van deze vorm van luchtvervuiling. Voor 75 procent van de totale hoeveelheid aan fijnstof in de lucht geldt wel dat ze veroorzaakt zijn door de mens. Dit fijnstof kan het gevolg zijn van de verbranding van fossiele brandstoffen, maar ze kan ook afkomstig zijn uit de chemische industrie en de metaalbedrijven. Ook voor de natuur geldt dat ze fijnstof aanmaakt. In dit geval gaat het dan om Saharazand en om bijvoorbeeld bodemstof.

Welke risico’s brengt fijnstof met zich mee?

Blootstelling aan fijnstof is helemaal niet onschuldig. Het kan dan ook behoorlijk ernstige gevolgen hebben. Denk hierbij aanvankelijk aan het verergeren van bepaalde aandoeningen waarmee je mogelijks reeds wordt geconfronteerd. Het gaat hierbij dan onder meer om het verergeren van hart- en vaatziekten en van luchtwegaandoeningen. In het ergste geval is het zelfs mogelijk dat fijnstof kan leiden tot een voortijdig overlijden. Om ervoor te zorgen dat deze risico’s zich zo weinig mogelijk weten te manifesteren is het belangrijk om technologie te ontwikkelen welke bepaalde inzichten geeft in de bronnen en de bijbehorende samenstelling en natuurlijk ook de schadelijkheid waarvan sprake is. Dit is precies hetgeen waar TNO mee bezig is. 

Het meten van de blootstelling aan fijnstof

In Nederland wordt de luchtkwaliteit permanent gemeten door een compleet netwerk bestaande uit allemaal weerstations. Deze weerstations zijn verspreid over het volledige land terug te vinden. Op het ogenblik dat uit meetgegevens van het RIVM blijkt dat de luchtkwaliteit niet goed genoeg is zal er een smog waarschuwing worden afgegeven. Deze waarschuwing geldt in het bijzonder voor longpatiënten en geeft doorgaans het advies om ‘s middags en aan het begin van de avond binnen te blijven. Ook gezonde mensen kunnen hun fysieke inspanningen dan beter beperken.

Naast bovenstaande werd er door TNO bijvoorbeeld een kleine sensor ontwikkeld die over het formaat beschikt van een luciferdoosje. Deze kunnen de mensen altijd zeer eenvoudig bij zich dragen. Op de Hightech Campus van Eindhoven werd een dergelijke sensor ontwikkeld voor werknemers in de bouwsector. Door het dragen van deze sensor wordt dan namelijk duidelijk wanneer de werknemers zich beter moeten beschermen of wanneer het werk mogelijks zelfs tijdelijk even dient te worden gestaakt. Op deze manier zou er voor deze werknemers alvast een significant gezondheidsvoordeel kunnen worden gecreëerd over zowel de korte en langere termijn.TNO richt zich niet alleen op onderzoek naar fijnstof, maar heeft nog 9 andere aandachtsgebieden waar zij innovatieve onderzoeken naar uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *