Vermoeidheid na burn-out

      Geen reacties op Vermoeidheid na burn-out

Alle processen in ons lichaam werken als een weegschaal of een balans. Aan de ene kant van de balans verbruiken we energie om in beweging te komen en dingen te doen; aan de andere klant van de balans herstellen we en krijgen we weer nieuwe energie. Veel lichamelijke processen verlopen onbewust. Denk aan je hartslag, bloeddruk, haargroei, temperatuurregeling, slaap- en waakritme, ademhaling(voor het grootste deel van de dag) en je spijsvertering. Het deel van ons zenuwstelsel wat al deze processen regelt bestaat ook uit zo een balans. Aan de ene kant het gaspedaal en aan de andere kant het rempedaal. Het gaspedaal zorgt ervoor dat we energie kunnen verbruiken. Hierdoor zijn we in staat te bewegen, na te denken, werken, sporten etc. Het rempedaal zorgt voor herstel. Ook deze balans moet in evenwicht zijn.

Als we te lang het gaspedaal intrappen dan raakt ons lichaam uit balans. De energievoorraad raakt op. We raken vermoeid en uiteindelijk zijn we zelfs helemaal opgebrand: we zijn burn-out.

Er is op het moment van burn-out zijn geen energie meer over. Bij alles wat je doet ben je dus snel vermoeid. Zelfs de simpelste dingen zijn al zwaar. Om weer terug te komen naar een normale balans moet er dus aandacht zijn voor herstel. We moeten het rempedaal weer zien te vinden. Als dat rempedaal weer wat beter werkt en we meer energie krijgen doen we vaak weer snel te veel, waardoor de balans opnieuw verstoort raakt. Het gevolg: een terugval en opnieuw is er sprake van veel vermoeidheid. Het terugvinden van de balans is dus niet een taak voor korte termijn. Maar dit moet zeker in het eerste jaar volgehouden worden om te zorgen dat je niet chronisch vermoeid raakt. Een coach zou je hierbij kunnen helpen, om te zorgen voor een duurzaam herstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *