Niet iedereen is even bekend of oplettend met het begrip medicijnverslaving. Dit omdat het door een arts wordt voorgeschreven en men dan soms automatisch denkt dat er weinig tot geen negatieve gevolgen aan iets zitten. Natuurlijk moet je het advies van je arts aannemen, maar blijf zelf ook altijd oplettend op de eventuele gevaren van een medicijn. Een medicijnverslaving komt vaker voor dan je misschien zou denken. Nederland telt namelijk 600.000 mensen die verslaafd zijn aan medicijnen.

Soorten verslavende medicijnen

Veel medicijnen die verslavend zijn, zijn middelen voor angstgevoelens, gespannenheid, depressie en slapeloosheid. Ook pijnstillers kunnen erg verslavend zijn. Een paar bekende verslavende medicijnen zijn benzodiazepinen, midazolam, temazepam en oxazepam. Het overgrote deel van de 600.000 medicijnverslaafden in Nederland is dan ook verslaafd aan benzodiazepinen. Dit is een middel wordt gegeven wanneer iemand slaapproblemen of angstklachten ervaart. Het is namelijk een rustgevend middel.

Symptomen van een medicijnverslaving

Vaak raakt een medicijnverslaving pas opgemerkt wanneer de arts je verteld dat je het middel niet meer nodig hebt of wanneer je kan beginnen met afbouwen. Dan pas zal je merken dat je het moeilijk vindt om te stoppen met het middel. De veel voorkomende symptomen van een medicijnverslaving zijn sufheid, concentratieproblemen of een leeg en somber gevoel.

Behandeling voor een medicijnverslaving

Een medicijnverslaving moet, net als andere verslavingen, met professionele hulp behandeld worden. Van de 600.000 mensen die in Nederland onder een medicijnverslaving leiden, zijn slechts 839 mensen in behandeling. Een verslaving is lastig tot onmogelijk om alleen te verhelpen. Ken je iemand met een medicijnverslaving of ben je geïnteresseerd in de eventuele behandelingen hiervoor, neem dan een kijkje op https://www.cacnverslavingszorg.nl. CACN verslavingszorg biedt namelijk de juiste hulp voor mensen die kampen met o.a. een medicijnverslaving. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *