Hoe bespaar ik kosten voor mijn zorgverzekering?

Het is de tijd van het jaar! Tussen half november en het einde van december, stappen veel mensen over naar een andere zorgverzekeraar. Maar waarom? In Nederland is het een verplichting om verzekerd te zijn. Iedereen heeft recht op een basis zorgverzekering. Als je niet genoeg verdiend om dit zelf te betalen heb je recht op toeslagen. Als je wel genoeg verdiend wil je natuurlijk zoveel mogelijk kosten besparen en niet te veel betalen. Als jij overstapt naar een andere zorgverzekeraar kan dit al snel tientallen euro’s schelen. Omdat aan het begin van het jaar (1 januari) de nieuwe zorgverzekeraar ingaat, stappen heel veel mensen dus voor het eind van het jaar over. Het is dus goed om je eind oktober al te oriënteren voor de beste zorgverzekering. Lees in dit artikel wat je moet weten om over te stappen.  

Wat is een reden om over te stappen? 

Je vraagt je natuurlijk af waarom het dan aantrekkelijk is om over te stappen. 

Premie is verschillend per zorgverzekeraar 

Ten eerste voorkomt een jaarlijkse overstap ervoor dat je te veel betaald. De premie verschilt nogal per verzekeraar. Zowel de aanvullende als de basisverzekering vallen onder jouw zorgverzekering. Het is dus aantrekkelijk te vergelijken wat de goedkoopste zorgverzekering is. 

Conflict 

Ten tweede kan er naast financiële aantrekkelijkheid ook een andere redenen zijn waarom het beter is om over te stappen. Ben je niet tevreden door een voorval en heb je bijvoorbeeld een conflict gehad met je huidige zorgverzekeraar? In dit geval is het wijsheid een vergelijkbare zorgverzekering te vinden die dezelfde voordelen aanbieden als u huidige verzekering.  

Moet ik mijn eigen risico verhogen? 

Een eigen risico kan je vrijwillig verhogen met het bedrag wat past bij jouw situatie. Het eigen risico is een eigen bijdrage die je moet inleggen wanneer er een ongeval plaatsvindt. Hier geldt wel; hoe hoger het eigen risico, hoe meer korting je krijgt van een zorgverzekeraar. Dit kan tientallen euro’s schelen per maand. Denk er wel om: mocht er een voorgeval plaatsvinden en heb jij je eigen risico verhoogd? Hou er dan rekening mee dat je een groot deel zelf moet betalen.  

Bekijk ieder jaar je huidige dekking 

Het is natuurlijk niet altijd nodig om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Misschien heb je vorig jaar wel extra kosten gemaakt omdat je gezondheid minder was of zelfs een blessure had. In dit geval is het verstandig ieder jaar het overzicht te bewaren, en te controleren waar je allemaal zorg voor betaald.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *