Het hoe en waarom van een heupprothese

      Geen reacties op Het hoe en waarom van een heupprothese

Een aanzienlijk deel van de Nederlanders krijgt op een zeker moment in het leven last van de heup. Nu is het nog niet zo erg als je af en toe een pijnscheut voelt, maar vergis je niet: elk jaar weer ondergaan vele mensen een heupprothese. Bij hen is er dus structureel sprake van pijn en overlast. Hieronder lees je over de klachten die hierbij komen kijken en hoe een ingreep kan plaatsvinden.

Operatie

Hoe weet je of een heupprothese nodig is?

Uiteraard kun je stellen dat een heupprothese aanbrengen de moeite waard is wanneer je originele heup versleten is. De volgende symptomen kunnen daarop duiden:

• Je hebt vaak liespijn; pijn die soms doorstraalt tot in de bovenbenen.
• Je hoort je heup soms krakende geluiden maken.
• Je merkt stijfheid, evenals limieten bij het maken van simpele bewegingen als lopen, buigen en draaien.
• Traplopen, bukken en hurken doen veel meer pijn dan je mag verwachten.
• Je merkt in z’n algemeenheid instabiliteit en problemen bij het lopen en bewegen.

Kliniek

Hoe vindt de ingreep plaats?

Er zijn verschillende manieren om een operatie waarbij een kunstheup in het lichaam wordt geplaatst uit te voeren. Een van de beste manieren is zonder meer de zogeheten AMIS-methode. Kenmerkend voor deze methode is dat er via de voorkant gewerkt wordt. Er worden hierbij geen spieren losgemaakt, want er wordt zorgvuldig tussen de spieren door gewerkt. Op deze manier wordt het mogelijk gemaakt een kleine incisie aan te hoeven brengen. Hierdoor is er sprake van relatief weinig pijn en bloedverlies. De hersteltijd is daardoor doorgaans korter.