Het belang van geneesmiddelenonderzoek

geneesmiddelenonderzoek

Voordat een nieuw geneesmiddel op de markt gebracht mag worden, dient deze uitgebreid onderzocht te worden. Is het veilig? Wat zijn de bijwerkingen? Werkt de actieve stof überhaupt? Uiteindelijk allemaal met als doel om patiënten een betere behandeling te kunnen bieden. Geneesmiddelenonderzoek speelt een belangrijke rol bij de volksgezondheid en de farmaceutische industrie is hier nauw bij betrokken. Er zijn talloze ziekten waarvoor je vroeger in het ziekenhuis moest worden opgenomen, die je nu, dankzij het onderzoek, thuis veilig met medicatie kunt behandelen.

De fasen van geneesmiddelenonderzoek

Een onderzoek kent, als het is goedgekeurd door de Medisch Ethische Toetsingscommissie voor medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen een viertal fasen alvorens het op de markt mag komen. In de eerste fase wordt op (gezonde) proefpersonen onderzocht hoe het middel zich in het lichaam gedraagt. Zijn er bijwerkingen, hoe wordt het omgezet en op welke manier verlaat de actieve stof het lichaam weer? Al dat in orde is, wordt in fase II de werkzaamheid onderzocht in een kleine groep patiënten waarvan een deel een placebo krijgt. Hierbij wordt onder andere naar de optimale dosering gekeken. In de derde fase wordt bekeken wat het langetermijneffect van het geneesmiddel is en in de laatste fase vindt de registratie plaats. Ook daarna blijft men nog onderzoek doen naar de werkzaamheid en veiligheid in bepaalde populaties, om zo nodig de bijsluiter aan te passen.

geneesmiddelenonderzoek

Als proefpersoon meedoen aan onderzoek naar geneesmiddelen

In de eerste onderzoeksfase heeft de wetenschap veel gezonde proefpersonen nodig en naast je bijdrage aan de wereld levert het je financieel ook iets op. In latere fases kun je als (uitbehandelde) patiënt ook deelnemen, voor jezelf of de ander. Je wordt goed geïnformeerd over alles, inclusief de risico’s en kunt altijd onafhankelijk advies inwinnen van een arts die niet bij het onderzoek is betrokken (het aanspreekpunt). Ook mag je, zelfs na het tekenen van de toestemmingsverklaring, altijd stoppen als je dat wil. Ook kijkt de Medisch Ethische Commissie goed mee en staakt deze het onderzoek als het niet meer verantwoord is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *