Geen Marathon van Rotterdam in 2020

Gisteren bracht de organisatie van de Rotterdam Marathon naar buiten dat de mooiste marathon van Nederland dit jaar geen niet door zal gaan. Eerder was er al besloten om de 50ste editie van de Marathon van Rotterdam te verplaatsen van 5 april naar 25 oktober 2020. Gisteren is naar buiten gebracht dat er is besloten om de Marathon opnieuw te verplaatsen naar 11 april 2021. De organisatie zegt dat het onmogelijk is om de grote mensen massa die aan de marathon mee doet en naar het evenement komt kijken te beschermen door middel van de anderhalve meter maatregel. Wederom een evenement dat niet doorgaat vanwege Corona. Veel deelnemers reageerde gelaten op de mededeling van de organisatie.

Algemene opinie

De algemene opinie is dat men tevreden is over het moment waarop de organisatie het cancelen van het evenement naar buiten brengt. De eerste afmelding van het evenement vond slechts enkele weken voor 5 april plaats waardoor veel deelnemers al maanden van training, discipline en afzien achter de rug hadden. Nu waren veel deelnemers nog in twijfel om deze training weer echt op te gaan pakken. De basis conditie hadden de meeste deelnemers immers nog wel.

Voordelen van uitstel

Het voordeel van een editie in het voorjaar is dat er in het najaar getraind kan worden. Trainen in de brandende zon brengt extra risico met zich mee en verhoogd de kans op hardloop blessures. Enkele bekende hardloop blessures zijn hielspoor, peesplaat ontsteking, jicht, slijmbeursontstekingen en ontstekingen in bijvoorbeeld de voorvoet. Doordat men nu een datum in de toekomst heeft vastgesteld kunnen de deelnemers hier een passend trainingsschema voor opstellen. Op tijd beginnen met trainen scheelt veel pijnlijke blessures. Bijkomend voordeel is dat de deelnemers die al een start bewijs voor dit jaar hadden bemachtigd, dit startbewijs mogen meenemen naar volgend jaar!