Een goede zorgverzekering kiezen

Ieder jaar in december kan je de keuze maken om een andere zorgverzekeraar te kiezen en/of voor een ander zorgpakket te kiezen. Natuurlijk kun je daar best wel wat hulp bij gebruiken. Welke zorg heb je nodig en hoe kies je nu de goedkoopste zorgverzekering die bij jou past? We zullen een paar tips voor jou op een rijtje zetten.

De basisverzekering

De basisverzekering is in ons land voor iedereen verplicht. Je hebt de keuze uit drie verschillende basisverzekeringen, te weten: de restitutiepolis, de combinatiepolis en de naturapolis.

·        Naturaverzekering: Je kunt met deze verzekering bij alle zorgaanbieders terecht waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Dit wordt gecontracteerde zorg genoemd. De verzekeraar betaalt de rekening van de zorgkosten voor jou. Ga je naar een zorg verlener die geen contract met jouw verzekeraar heeft afgesloten dan krijg je maar 70% vergoedt en moet je de rest zelf betalen.

·        Restitutieverzekering: Met deze verzekering kan je zelf jouw apotheker of zorgaanbieder kiezen. Deze verzekering geeft je veel keuzevrijheid want je krijgt bij bijna alle zorgaanbieders je kosten vergoedt. Ook uit de goedkoopste zorgverzekering worden deze kosten vergoed.

·        Combinatiepolis: Sommige zorgverzekeraars bieden een combinatiepolis. De polis voorziet je van bepaalde dekking in natura en vergoed andere zorg op basis van restitutie. Je kan in de polisvoorwaarden precies zien welke zorg er in natura vergoed wordt en welke op basis van restitutie.

Wil je je eigen risico verhogen of juist niet?

Het verplichte eigen risico voor dit jaar is 385 euro. Je kunt zelf het eigen risico verhogen tot 885 euro. Dit kan een optie zijn als je denkt dat je het aanstaande jaar geen tot weinig kosten zal maken in de zorg. Ben je al op leeftijd of heb je zo nu en dan medicatie nodig dan is het verstandig het eigen risico niet te veel te verhogen of zelfs helemaal niet.

Aanvullende verzekering

Wanneer kies je voor een aanvullende verzekering? Deze verzekering is bedoeld als aanvulling op de basisverzekering. Uit de aanvullende verzekering worden kosten vergoedt die door de basisverzekering niet worden vergoed. Bijvoorbeeld de tandarts, fysiotherapeut en alternatieve geneeswijze zitten niet in de basisvergoeding. Het kan verstandig zijn een aanvullende verzekering te nemen als je denkt dat je kosten gaat maken. Let wel op: ieder jaar worden er dingen toegevoegd en weggehaald uit de aanvullende verzekering. Het is dan ook niet vanzelfsprekend dat wat verleden jaar wel werd vergoed dit jaar ook nog zal worden vergoed.

Tandartsverzekering

De meest gekozen aanvullende verzekering is die van tandheelkunde. Als je maar een keer per jaar naar de tandarts gaat is een tandartsverzekering waarschijnlijk niet interessant voor jou. Maar denk je dat je volgend jaar kosten gaat maken dan kan een tandartsverzekering een goede aanvulling zijn.

Premie

De premie gaat bijna ieder jaar omhoog. In veel gevallen veranderen dan ook de polisvoorwaarden. Als je kiest voor dezelfde goedkoopste zorgverzekering als vorig jaar hou er dan rekening mee dat sommige dingen niet meer vergoed worden. Het is tenslotte per jaar verschillend wat er vergoed gaat worden. De premies gaan wel ieder jaar omhoog maar de zorgvergoeding wordt vaak minder. Vooralsnog geldt dat voorkomen beter dan genezen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *