Ademhaling, de grens van het bewuste en het onbewuste

Om te overleven zijn er continue verschillende cellen in ons lichaam bezig om het lichaam optimaal te laten werken. Het grootste deel van dit soort processen in het menselijk lichaam speelt zich onbewust af. We hebben hier (bijna geen) invloed op en 24/7 verlopen deze processen automatisch. Daarnaast is daar ons doen en laten, wat we bewust sturen.

Deze scheiding tussen bewuste en onbewuste processen begint in het centrale zenuwstelsel. Het centraal zenuwstelsel bestaat uit twee takken, vegetatieve zenuwstelsel en het autonome zenuwstelsel. Het vegetatieve zenuwstelsel is alles wat we bewust aansturen, zoals lopen, praten, eten etc. Het autonome zenuwstelsel is alles wat ons lichaam automatisch regelt, zoals temperatuur, bloeddruk, hartslag, haargroei, spijsvertering en immuunsysteem. Het autonome zenuwstelsel beschikt ook weer over twee takken, namelijk: het orthosympatische zenuwstelsel (het gaspedaal) en het parasympatische zenuwstelsel (het rempedaal). Het gaspedaal zorgt ervoor dat we in actie kunnen komen. Het rempedaal zorgt voor rust, opbouw en herstel.

Een balans binnen het automatische gestuurde deel van het zenuwstelsel is enorm belangrijk. Maar omdat het automatisch gestuurd wordt, lijkt het als of we daar geen invloed op kunnen uitoefenen. Echter is er één automatisch gestuurd proces wat we kunnen beïnvloeden, de ademhaling. Denk er maar is over: we hoeven nooit na te denken om adem te halen, het wordt automatisch geregeld, maar als we erop focussen kunnen we het sturen. Je kan het ademhalen eventjes stoppen, weer herstarten en je kan ook sneller of langzamer ademhalen. Omdat een snelle ademhaling in verband staat met activiteit of het gaspedaal en een langzame ademhaling in verband staat met rust of het rempedaal, kunnen we dus wel degelijk invloed uitoefenen op de balans tussen activiteit en rust. Ademhalingsoefeningen zijn de manier om in onze drukke maatschappij even tot rust te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *